Home ] O Arhivu ] Fondovi i zbirke ] Izdanja ] Izložbe ] Istorija Pančeva ] Događaji ] Galerija ] Kontakt ] Mapa ] About Us ] Archiv ]
               

Fondovi i zbirke :::
Od velikog značaja :::

Back ] Next ]
 

(83)

 Sresko načelstvo - Kovin (1918-1941)

    Spisi:
Kutije 82 (1918-1941)

Na srpskom i mađarskom.
Registraturski sređen.
Izrađen je sumarni inventar - 1 sveska (1918-1941)

Osnovne karakteristike sadržaja

Prekršaji protiv javnog reda, bekstva preko granice, poternice za vojnim obveznicima, smrtovnice boraca, spiskovi ratnih zarobljenika, telegrami u vezi sa infektivnim bolestima i vojnicima povratnicima iz ruskog zarobljeništva; kupovina konja za vojsku; izveštaji o knjigama i vrednostima koje je odnela mađarska vojska; podaci o kretanju sumnjivih lica, upozorenja o radu komunističkih poslanika, spisak komunista proteranih u zavičajna mesta i preko granica; krađe, pronevere, utaja žitarica; statistički izveštaji, platni spiskovi službenika Sreskog načelstva; dozvole za nošenje oružja; suzbijanje alarmantnih vesti; stočne zaraze; planovi za zaštitu od napada iz vazduha i sl.

Istorijat tvorca fonda

Sresko načelstvo radilo je na osnovu mađarskih zakona sve do 28. juna 1921. godine, kada je prema Vidovdanskom ustavu srez postao autonomna samoupravna vlast sa Sreskom skupštinom i Sreskim odborom kao izvršnim organima samouprave. Neposredni izvršilac vlasti bio je sreski načelnik sa načelstvom, podređen neposredno velikom županu. Od 6. januara 1929. godine Načelstvo je bilo podređeno novostvorenoj Dunavskoj banovini, a njegove funkcije dobile su politički karakter.
Sresko načelstvo je ukinuto aprila 1941. godine.

Istorijat arhivskog fonda

Fond je sređen 1962. godine. Dokumenti iz perioda 1920-1941. koji se odnose na radnički pokret evidentirani su kod referenta za radnički pokret i NOB.

Stepen sačuvanosti:
Spisi su skoro u potpunosti sačuvani.

 
         
         
Home ] O Arhivu ] Fondovi i zbirke ] Izdanja ] Izložbe ] Istorija Pančeva ] Događaji ] Galerija ] Kontakt ] Mapa ] About Us ] Archiv ]
Istorijski arhiv u Pančevu
Srbija i Crna Gora, 26000 Pančevo, Nemanjina b.b.
tel/fax: (+381 13) 317-344; 331-240, E-mail: arhivp@panet.rs
 Infotrend Crea(c)tive Design Revised: 17 Mar 2009